VARDAGSSMULTRON

Här kommer jag att reflektera över fina smultron i vardagen, att förhålla sig till livet ur ett positivt perspektiv.

Vad innebär att kränka....

Publicerad 2017-10-29 12:08:00 i #vårtlikavärde,

Denna söndagsmorgon ser jag en solig vy när jag tittar ut genom köksfönstret. Känner en glädjeilning över hur otroligt fin utsikt jag har, ut över ett gärde som just nu lyser spirande grönt. Där bakom krönet vet jag att Stångån ringlar sig fram, vi ser den inte men vetskapen gör mig glad.
 
Veckorna som varit har varit intensiva och jag är evigt tacksam att jag tog det där beslutet att skala av min fritid för en tid. Min pappa mår bra utifrån sin situation och det praktiska börjar falla på plats, men som alltid så är det ju så att man går på adrenalinkraft när man är mitt i det och sen kommer tröttheten när det börjar lugna ner sig. Det känns faktiskt litet befriande att veta att min lediga tid är kravlös och jag har inga förutbestämda tider att passa. 
 Det har ju varit fokus på #metoo sista tiden, tack och lov tillhör jag inte de som råkat ut. men det gör att jag funderar en hel del kring det. Tänker att det här handlar om mycket djupgående mönster i våra könsroller men också om vårt hur vi ser till allas lika värde oavsett kön, etnisk bakgrund etc.  Det är nu arbetet med jämställdhet och mångfald får en innebörd, du kan som förälder/pedagog/vuxen genom ett icke kränkande förhållningssätt som genomsyras av allas lika värde ge barn ooch ungdomar möjlighet att vara goda medmänniskor, att du faktiskt har stor betydelse i hur barn kliver in i vuxenvärlden och förhåller sig till sin omgivning.
 Vad innebär det, vad är att kränka någon, att känna sig kränkt......?
Under mina år i förskolan var jag med i en grupp för att utarbeta en Likabehandlingsplan i vår enhet. Utifrån det arbetet känner jag att ordet kränka och att känna sig kränkt har en djup innebörd och ibland  används det lite yvigt av många, ett ord man tar till när man blir sårad utifrån olika situationer och det gör att när någon verkligen är kränkt så tas det inte riktigt på allvar och det nonchaleras lätt. 
Jag tänker att känna sig kränkt, det är när någon har sårat det innersta, och risken är stor att självkänslan blir ordentligt naggad i kanten. Du kan bli kränkt på flera olika sätt, kön, ålder, etnisk bakgrund osv men det är du som blir kränkt som har rätt till känslan. 
Att kränka, tänker jag, är att någon tar sig friheten att säga, tycka, utsätta en annan människa för saker som är nedlåtande, sårande och får den andra att känna stort obehag. Det innebär att genom makt avskalas självkänslan.
 
Den situation/händelse som du blir kränkt av är inte säkert att andra uppfattar som kränkande, men det är din egen upplevelse och du har rätt till att känna det du känner!
 
 
 
 

Längs Göta Kanal

Publicerad 2017-10-16 18:03:19 i #Höstmys, #natur,

Bjuder er idag på naturens skönhet. Jag arbetar granne med Göta Kanal och det gör att jag ofta promenerar en sväng längs vattnet på min rast. Just nu är det ett sprakande färghav och man får sån lust att fånga skådespelet på kort även om det inte blir som i verkligheten.
Så varsågoda här är min rast:
 
 
 
 
 
Höstmysigt eller hur!
 
 
 

Höstmys på min veranda

Publicerad 2017-10-15 18:10:53 i #pappa, #personligt,

Idag, denna fina höstdag, åkte vi ut till mitt älskade sommartorp. Jag har ett stort behov av att tanka kraft och få ro i själen, sista månaden har ju varit litet turbulent vilket jag berättade om i mitt förrförra inlägg, om min älskade pappa.
Jag lever ju med min ständiga följeslagare Fibromyalgi och den tid som är vikt för återhämtning har av naturliga själ uteblivit och jag känner att trötthet och värk är på ingående. Jag vill ju finnas för pappa och i kombination med arbete, fritid/kören och min egen hälsa så måste jag begränsa mig för att inte falla ännu en gång. 
I helgen har mina tankar vandrat fram och tillbaka och jag har funderat på hur jag ska få pusslet att gå ihop. .inte helt lätt men jag vill verkligen finnas för pappa, ge honom stöd och gemenskap.
Behovet av att komma ut till ro och tystnad var därmed stort.
Den underbara vyn över sjön brann i höstens färger och lugnet lade sig som bomull, verandahäng, typ höstmys!
Jag satt och lät tankarna vandra där på verandan och det blev så självklart, jag vill ge tid till pappa i den fas han är nu. Underbar personal från både hemtjänst och hemsjukvård gör mycket praktiskt och medicinskt, men jag vill vara med pappa, samtala, handla åt honom så att han får just det han vill ha, laga litet matlådor med hemlagat så att han blir sugen på mat, helt enkelt ge tillbaks all kärlek som jag själv fått och får.
Jag beslutade där och då att jag tar time-out från min kör, jag behöver de lediga kvällarna och helgerna för vila. Kören är min energipåfyllare och det är något jag mår bra av men just nu så är hemmatid för återhämtning ännu viktigare och jag har ju gänget kvar.
Just nu är jag trött men känner mig litet lättare inombords och stressen har lagt sig av att ha gjort detta val. Jag blickar ut genom köksfönstret, rönnen har tappat sina blad och på andra sidan gärdet förgyller solen höstträden i skogsbrynet innan mörkret faller denna söndagskväll i Oktober.
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Åsa

Jag är en gift kvinna på 55 år med tre vuxna barn och två goa barnbarn. Lever med Fibromyalgi sedan många år tillbaks. Startade denna blogg för att dela med mig hur jag genom att hitta smultron i vardagen och förhålla mig till Fibron lever ett innehållsrikt liv. Att leva i Härvaro och fokusera på det jag kan fyller mitt strå av smultron

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela